Monday, December 19, 2011

Singapore trip - part 2


Assalamualaikum.

Hai Guys! Sorry sebab lama dah tak update tentang Singapore trip ni. So, today mari kita sambung mengenali tempat-tempat yang harus dilawati ketika melancong ke Singapore ! Hamboi, kemain lagi aku cakap -.-" 

Untuk post yang lepas, aku ada cerita tentang Safari Zoo kan? Now, pada hari yang sama itu juga, kami menyambung perjalanan kami di kota raya Singapura. So, tempat yang wajib dikunjungi di sana adalah Arab Street dan Bugis Street. Okay, before that let me tell ya guys first what is the difference between those two streets. 

Arab street ni, more to menjual barang-barang cenderamata and pakaian muslimin dan muslimah. Di samping itu, kat Arab Street ni jugak ada banyak kedai kamera DSLR, yang korang boleh beli any peralatan dia in a low price okay. My dad selalu beli lense kat situ :)

Bagi Bugis Street pula, dia more to macam style sg wang punya tempat. Barang murah-murah like clothes, accesories, apa apa lah, mmg murah. But kami tak pergi pun ke sana. Sbb ramai sangat orang, dan jalan dia kecik je, i mean, kalau kami yang pergi bawak ramai bebudak mcm ni, mmg tak enjoy lah kan? So, its a place for teenagers gitu, yang muda muda gitu ~

Okay, so lets have a look at the pictures and continue with the story mory okay?
*eiuww, gedik betul aku ni -.-"




Bangunan-bangunan di atas adalah, di antara bangunan yang menarik structurenya. Apa yang best tentang berjalan-jalan di kota raya Singapura ini adalah dengan melihat bangunan yang berada di sekelilingnya. Aku suka every structure yang ada pada setiap bangunan. Sangat lain daripada yang lain ! =)

Yang menariknya lagi, dekat sana ada "CAR LIFT".
Yes, car lift people. Ingat orang je ke yang boleh naik lif bagai. Kereta pun boleh juga tau.
Tujuan car lift ini dibuat adalah kerana, ia akan memudahkan pemandu mencari parking. Tak payah dok nak pusing pusing atas bawah cari parking dengan melalui jalan lingkar lingkar mcm yang ada kat Malaysia ni. Hik xD

Setelah dapat parking dekat one of the mall yang ada di situ, kami pun memulakan perjalanan kami dengan berjalan kaki ke Arab Street. And there, kami berhenti di sebuah restoran 
'Singapore Two Zam-Zam Restaurant'. Okay, restoran ni bes sangat sbb dia menyediakan makanan arab kat sini. Owner dia mamak tapinya. But foods dia, wa cakap sama lu, terbaik habis. Wajib singgah makan di sini. Kami pergi sampai dua kali :p 


Muka orang-orang yang sedang menunggu makanan sampai.

Bila makanan sampai, makan tak hingat dunia. Hewhewhew ~

Brb, Alhamdulillah.

Bila perut kenyang, mari buat muka comel sikitss :p

Alolololo <3

Ini adalah antara masjid yang ada di sana. Basically, Singapore ni mmg tak banyak masjid. Well, tahu tahu jelah kan. Majority orangnya terdiri daripada non muslim. And belakang masjid ni lah terletaknya Arab Street :) And and masjid ni sangat lawa structurenya, dan ia merupakan masjid pameran umum. Alaaa mcm masjid besi tulah funtion dia. Foreigner boleh masuk melihat di dalamnya :)




Okay, funtion kitorang bergambar kat sini adalah disebabkan bas kat belakang kami tuuu. Yup, nampak tak benda pelik di antara bas tu. Haaa, cool you know :p
*dont mind my pose please -.-" *

Lepas habis bershopping di Arab Street, kami pergi pula bershopping di one of the mall dia yang ada. Mall dia, biasa je. Sma macam kat M'sia.

" The only good suit is a swimsuit "
Kepala hotak hang -.-"











Time ni dah malam, muka semuaa kepenatan *.*

Melihat cara cara mau menaiki train. Eh, haha. Bukan lah, ni nak tgk, kalau kita nak naik train nanti, perhentian mana yang ada. Next post kita cerita pasal ni pula ye =)

Kau hingat M'sia je ke ada beca? S'pore pun ada tau. Haaa

Setelahpenat berjalan dari pagi sampai ke malam, akhirnya sebelum pulang ke JB, kami beristirehat dulu di masjid yang tadi aku ada tunjuk gambar dia tu kan? Lepas selesai solat semua, kami pun mengambil kesempatan dengar khutbah dia kejap. Bak kata my mom, pergi negara orang, kita dengar pula apa pengisian daripada orang itu. Its good to have a different perspective from others okay? 



So, that's all about this post. Sebelum mengundur diri, aku saja nak bagi vidoe yang bertajuk 
" Nana Inspired " ni. hewhewhew :P

video

Sila jangan ejek kegedikan aku, huhu. This is just a random video. K peace :p

To be continue .....

Wednesday, December 7, 2011

Wordless Wendesday



NEW ADDICTION. TRY TO WATCH IT. BEST :)

Sunday, December 4, 2011

Singapore Trip - Part 1


Assalamualaikum.

Hello there. Apa khabar semua? Ada baik kah kakak, abang, adik, ibu, ayah? 
*memang pulak seisi keluarga yang baca blog aku kan?*

Semenjak dua menjak ni, aku ada lah terfikir untuk deactive kan blog aku ni. Aku rasa aku dah penat nak berblog lagi dah. Bukan nya ada orang nak tgk pun. Lagi pun, aku bukannya selalu post pun kan? Daripada aku membiarkan blog aku ni seperti khazanah yang kononnya memiliki nilai harga yang tinggi ni, dibiarkan begitu sahaja, lebih baik aku REMOVE. hewhewhew.

Okay, mari lupakan sementara hasrat untuk meng-remove blog ni kejap. Untuk post-post aku yang kali terakhir ni, aku nak bercerita tentang trip aku ke Singapore haritu. Emm, maksud aku minggu lepas.

Aku ke Singapore ni selama 4 hari 3 malam. Satu family. Kira family holiday lah ni. 
Kami telah menginap di hotel Tropical Inn Johor Bharu. Untuk mendapatkan lebih pengjimatan, Lebih baik lah menginap di JB. Act, kalau pandai cari yang budget hotel kt Singapore tu pun okay je. So, terpulanglah. Hihi >.<

Sekarang mari mulakan, pen-gambar-an sambil bercerita :3 


Adik kecil sebagai intro <3

Ini adalah keadaan di dalam kereta ku apabila adik-adik kecil aku yang lain tak join.
Dont get me wrong, time ni, mereka tengah bercamping kat Bangsar. So, that day was the last day mereka bercamping. Otw nak ambil mereka lah ni. Sebelum kedatangan mereka, begini lah ghupenya. Kosong je kereta.

Okay now, baru betul betul keadaan sebenar. Beginilah rupanya everitime nak pergi mana-mana satu keluarga. Memang kerja kitorang dalam kereta tu bergaduh je -.-"
Biasalah gaduh manja (~,~)

Ktetiba.

Ehem, before sampai JB singgah rumah atok di Muar kejap nak makan-makan, buang air apa semua.
Perjalanan nak ke JB memang lah tersangat lama. Kebas segala anggota badan ni duduk dalam kereta lama-lama woi  -.-"
(terharu dekat awak, *ehem* yang dari jb sanggup dtg ke KL jumpa kita ni)


Kitorang pergi time ni, hari ahad. So bila sampai JB dah malam. Semua dah kepenatan, dapatkan rehat yang secukupnya, dan subuh keesokan harinya, kami pun memulakan perjalanan untuk merantau ke Singapore :)

Time ni dekat border M'sia-S'pore. Saja je amik gambar nih. Hikhikhik.


Budak-budak kalau dah travel jauh, memang gini lah ghupenya. Meragam tak tentu pasal sana sini, merengek-rengek. Pastu, kacau orang tak semena-mena *membebel*
Nasib baik kau comel Arif, kalau tak, kakak dah flying kick kau jauh-jauh. K gurau. hehe

So, first trip kitorang ke S'pore adalah di Safari Zoo. Disebabkan Mak Lang kitorang ada kat JB time ni, so dia yang cadangkan kami pergi ke sini. Katanya three times better than Zoo Negara. Haha. And dia pun join kitorang sekali that time.

*promote*

See signboard dia? Very the unique kan? Hihi

Kalau korang nak tahu, benda yang berwarna pink besar tu, adalah patung gajah. Kat sana, merata-rata ada gajah tiruan ni. Macam-macam warna dan corak. Lawa sangat!

Okay now, kenapa ia dipanggil Safari Zoo? Sebab konsep S'pore zoo ni mcm safari. Korang tau tak mcm mana safari tu? Dalam zoo ni, dia ada lepaskan bebrapa haiwan untuk berkeliaran begitu sahaja. So orang ramai boleh tgk dengan dekat haiwan-haiwan ni. Sebagai contoh, mcm haiwan dalam gambar di atas. Tak ingat lah apa nama dia. Tapi dia spesies mcm monyet lah. Lompat sana, lompat sini. Mostly haiwan yang diorang lepaskan adalah spesies-spesies monyet yang pelik. Mmg teruja gila bila tgk tau! Sebab haiwan-haiwan tu semua mmg kita tak pernah jumpa. Pelik sangat.
And ada juga beberapa burung merak yang berkeliaran sambil mengembangkan sayapnya yang cantik tu :)
*eh sayap ke?*

Okay, ini pulak Alligator yang dah macam buaya. Scary je tgk.

Semua jakun. Haha

Meet my Superwomen. Mama :)

Tiba-tiba teringat pulak dekat cerita Rise Of The Planet Apes  -.-'

Okay, jakun lagi sekali.

Takde kerja. Muka ayah aku redha je tu. Okay, nampak tak tulisan Ah Meng dekat signboard sebelah adik aku tu? Sejarah S'pore Zoo ni terbina bermula daripada penemuan oleh beliau yang bernama Ah Meng ni lah. Lepastu, tak igt dah story dia. Dush kat kau nana -.-

This is my Pak Lang yang bawa kitorang ke Safari Zoo ni. Dia pun pergi dengan family dia and adik Mak Lang aku punya family. So, memang ramai lah budak-budak time tu. Macam bawa rombongan tadika pun ada. Takpe, biar ramai, asalkan meriah =)

Dalam banyak-banyak monyet, spesies monyet ni yang paling aku rasakan cantik. Sebabnya, kau tgk ekor dia yang lebat gila bulu tu. Pergh rasa macam nak bawa balik jadi bantal peluk kat rumah je. Okay, stop merepek. Nak pegang kucing pun takut, ini kan pula nak bawak balik monyet bagai. Loser punya nana.
K fine. Jangan tanya aku kenapa dia tak tunjukkan muka. Dia mmg shy shy cat gitu. Eh, maksud aku shy shy monkey gitu :p


Antara haiwan yang seperti spesies Dinosaur zaman dolu dolu yang masih dapat di selematkan dan dibela. Betul tak tipu weh :O

Ini pula Cheetah. Jangan tertipu dengan efek cermin yang menampakkan seperti cheetah ini sedang berkeliaran dari luar kandangnya. Kau gila hapa kalau dia berkeliaran kat luar. Memang mampus orang orang yang datang ke zoo ni. Ni first time aku tgk Cheetah secara dekat. Memang ligat dia ni. Nampak kitorang ramai-ramai dtg terus tak senang duduk. All together, ada tiga ekor cheetah. Hmm, Malaysia ada gini? haa
Selain Cheetah, ada juga harimau bintang dan harimau spesies yang bukan belang punya. Apa tah namanya. Singa takde pula. Aku nak sangat jumpa Raja Haiwan tu. Dah la hensem. Eee, geram je takde singa kat situ.

Nasib baik ada juga cik zirafah yang cantik ni >.<
Warna badan zirafah ni berbeza dengan warna badan zirafah kat M'sia. Tak percaya, kau pergi zoo negara then bandingkan warna dia dgn gambar zirafah kat blog aku ni. heww


Kan aku dah kata, kitorang pergi time ni, da mcm bawak rombongan tadika. All boys kay. Except me and Aisya bersama tiga orang mak-mak di belakang tabir. Mama aku kata, aku dah mcam cikgu tadika dah time ni -..-

Selepas itu, kami teruskan lagi perjalanan dengan melihat pertunjukkan singa laut.
Kalau dekat M'sia susah beno nak dapat tempat duduk nak tgk show kan? Kat sini senang je. Sebab tempat dia besar. Lagipun aku pegi time ni masa orang tgh bekerja. Itu pasal lah. Hihihihi >.<

Singa laut ni gemok betul. Geram aku tgk. Dah lah main splash-splash air dengan kitorang. haipp, nakal. Sabo jelah =)

Apa yang menariknya lagi di S'pore zoo ni, dia ada mcm mcm jenis pertunjukkan dari pelbagai jenis haiwan. Dan dia juga ada sesi memberi makanan kepada haiwan haiwan di sini. Cool kan?




Kanggaro-kanggaro ni comel betul >.<
Tapi aku tak berani nak pegang. Wuuu, and the best thing is, nampak anak dia dalam pouch kanggaro tu. Terbaik ! Hehe


And Yeah !!! Sampai di sini sahaja journey kami ke Singapore. Ehh bukan, ke Singapore Zoo. Hehe
Penat wehh berjalan kat dalam zoo ni. Besar dia, mak aih, kemain lagi. fuuu. Setengah hari juga lah kitorang spend masa kat zoo ni. Sampai sakit sakit kaki dibuatnya. Apa pun, Zoo S'pore ni mmg terbaik lah. Lain habis dengan Zoo Negara kita huhu. And kat sebelah zoo ni ada night safari. Bagi sesiapa yang ingin mersakan pengalaman best gini, meh la melancong ke Singapore ye =)

To be continue......